Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WPAlchemy_MetaBox has a deprecated constructor in /home/castelobranco/domains/castelobranco.nl/public_html/estrela/wp-content/plugins/wp-tiles/vafpress-framework/includes/wpalchemy/MetaBox.php on line 61
Rasbeschrijving – Castelo Branco Estrela

Rasbeschrijving

Foto: Thierry Marechal

Foto: Thierry Marechal

Herkomst

Over de herkomst van de Estrela is niet veel bekend, wel weten we dat hij afstamt van de “Mastiff-achtige” honden en wordt gezien als één van de oudste rassen van het Iberisch schiereiland.

Reeds in de 7e eeuw maakte men melding van dit type honden. Zoroaster, een Perzische profeet, spreekt van zware en grote honden die voorkwamen in twee typen. Het eerste type was er voor de bewaking rond het erf. Het andere type was er voor het hoeden en beschermen van het vee. Deze honden waren over het algemeen wit van kleur, zodat ze bij aanvallen van roofdieren (o.a. beren of wolven) daarvan goed te onderscheiden waren.

mei2006

Tjoep, Bob, Gaudela & Pantufa

Daar waar de berghond de bergen verliet naar de laagvlakten, zette men hem in voor bewakingsdoeleinden. Opvallend verschijnsel is dat de honden dan vaak groter en zwaarder van type werden. Door kruisingen met berghonden uit onder meer de Pyreneeën (Mastin de los Pyreneos en Pyrenese Berghond) is uiteindelijk de Cão da Serra da Estrela ontstaan, evenals de andere twee nationale berghondenrassen uit Portugal: de Cão de Castro Laboreiro en de Rafeiro de Alentejo.

F.C.I. indeling: Rasgroep 2: Molossers, Pinschers en Schnauzers, Berg- en Sennenhonden.

F.C.I. standaard: nr. 173

Karakter
Tjoep

Foto: Mandy van Dissel

Voor de Estrela is zijn “roedel”, het gezin waarin hij verblijft, het allerbelangrijkste en dan met name diegene die hij ziet als de leider van die roedel. Voor een Estrela is het ergste dat hem kan overkomen, verstoten te worden uit dit roedelverband. Dit betekent dat een Estrela zeer moelijk van baas kan wisselen, voor vakanties waarop hij niet meekan, kan dit problemen geven.

Als gezinshond is de Estrela goed te houden maar dan moet men wel veel aandacht besteden aan de opvoeding (consequent). Een onopgevoede Estrela kan zijn bazen het bloed onder de nagels vandaan halen en met de afmetingen die een Estrela heeft is het extra belangrijk dat hij zijn plaats in het gezin weet. Voor kinderen is de Estrela zeer lief, mits hij niet geplaagd wordt.

 

Het is vrijwel onmogelijk om deze hond iets te laten doen waar hij geen zin in heeft: toch is hij over het algemeen vrij makkelijk gezeglijk te maken. Het is echter aan te bevelen een gehoorzaamheidscursus te volgen. De Estrela werkt graag voor zijn baas maar heeft een flinke dosis eigenzinnigheid meegekregen en daar moet u wel terdege rekening mee houden.

De Estrela is een luidruchtige waker maar tegelijkertijd ook zeer trots en gevoelig van aard.

Een volwassen Estrela heeft veel beweging nodig. Dit moet wel rustig opgebouwd worden en men moet er rekening mee houden dat de Estrela pas rond zijn derde levensjaar uitgegroeid is.

Het kan soms lastig zijn om de Estrela buiten los te laten omdat hij meer interesse heeft in zijn omgeving dan in zijn baas. Het zal dan ook regelmatig voorkomen dat mijn zijn hond enkele uren “kwijt” is.

In een rustig tempo naast de fiets lopen kan voor de volwassen Estrela een goede manier zijn om toch voldoende beweging te krijgen.

Verzorging

De vacht is tamelijk ruw, als geitenhaar, maar niet bijzonder lang. Veel kammen en borstelen is niet noodzakelijk behalve in de ruiperiodes (voor- en najaar). De vacht heeft dan meer neiging tot klitten en is het van belang om de loszittende haren goed te verwijderen. De ruiperiode duurt ongeveer 3 weken.

isabellaenjosefienjuli05

Isabella & Josefien do Castelo Branco
Foto: Mandy van Dissel